Marianne Mac

BLOGG

 

Velkommen til min blogg!

Her deler jeg av mine erfaringer og spennende oppdagelser i en verden av farger, linjer og design.

 
 

KONTORMANNENS BASISGARDEROBE

 
 

1. Antall T-skjorter kommer an på hva slags kontor du jobber på, og om det er sommer eller vinter... Om vinteren kan det være fint å ha T-skjorter under skjorter, da dette gir ekstra varme, Men ikke på sommeren, da er det skjorter uten T-skjorter under som gjelder på mer konservative arbeidsplasser, og T-skjorter på de mer uformelle. Antall T-skjorter til de uformelle hele året (eller til de formelle om vinteren) er ca. 10 stk. Det er viktig at materialet puster og ikke blir klamt. F.eks. tynn ull om vinteren eller bomull/viskose/lin/tencel om sommeren.

2. Jeans/chinos passer i mer uformelle miljøer, eller på fredager. Er du i et uformelt miljø bør du ha minst 2 par jeans og to par chinos. Snitt på bukser kommer an på kroppen... Er du kort i bena, er det lite heldig med høyvannsbukser, og har du store lår eller legger, er det lurt å ha et litt videre snitt i stedet for de helt åletrange modellene... Bukser med hull i eller blekede bukser passer inn i helt egne miljøer som f.eks. motekontorer, kontorer med mest studenter, eller kunstnermiljøer. Men dette passer ikke inn hvis du holder på med shipping. Gladfarger som orange eller lime er til uformelle miljøer og til sommer- og ferietid.

3. Gensere bør også være laget av behagelige naturfibre, så du ikke blir klam. Ull, cashmir, bomull, viskose er behagelige materialer. Det er fint om du har 5 tykkere og 5 tynnere gensere, så har du litt å velge i. Er du fregnete og rødhåret, som Prins Harry, kler du de varme fargene. Er du derimot mer som Richard Gere, så kler du kalde farger. Eller likner du kanskje på Antonio Banderas? Da kler du best gensere i dype farger. Eller lyse farger hvis utseendet ditt er mer likt Owen Wilson. Har du ikke mage, er det fint med en genser som er figurnær. Har du derimot en liten 'sjarmball', så må genseren ha et litt løsere snitt. 

4. Alle bør ha minst én dress. Du vet aldri når du kan trenge en... overraskelser kommer alltid fra uventet hold! Og er du i et svært formelt kontormiljø (f. eks. bank og finans) bør du ha 3-4 dresser. Det vanligste er nok å ha 2 eller 3 dresser. Er du mindre skala, og ikke så høy, så kan du gjerne ha en italiensk dress som er innsvinget i livet. Men ikke prøv dette om du er 1.90 høy... da ser du ut som du har på deg konfirmasjonsdressen, og livet kommer for høyt opp. Og dersom du er større skala og trekker litt over magen, så vil ofte tyske dresser passer bedre. Kler du kalde, klare eller dype farger, kan du kjøpe svart eller mørk marine dress. Og du kan ha hvit eller off white skjorte inni. Kler du derimot best varme, myke eller lyse farger, så er det bedre å gå for en koksgrå eller lys marine dress. Og skjorten kan ikke være kritthvit, men må være soft white, elfenbenshvit eller kremfarget. Egentlig er det ingen over 35 år som kler kritthvitt særlig godt uten å bleke tennene. Sjekk det selv i speilet: smil mens du har på deg noe kritthvitt... Ser tennene dine pene og rene ut??

5. Bruker du skjorte hver dag er det fint å ha 10 stykker. Er du flink til å planlegge, slik at alle plaggene dine passer sammen, kan du klare deg med 5 stykker. Prøv å rotere på klærne daglig slik at klærne får hvile mellom bruk. Skjorter kan være innsvingede kun hvis du er smal, dersom du er rundere må du gå for en romsligere passform.

6. Også trenger enhver herre i et formelt miljø en frakk. Husk å ikke kjøpe frakken for kort dersom du er lang, eller for lang hvis du er kort. Er miljøet mer uformelt, er det ok med en jakke.

7. 2-3 par sko er minimum hvis du er i et formelt miljø. Skoene må også få hvile mellom hver bruk, så bytt gjerne sko hver dag. Og i skoene er det fint å ha sokker som rekker lenger opp enn til ankelen... Når du sitter med kryssede ben skal ikke huden på leggen din synes, i hvert fall er dette konvensjonen i de mest formelle kontorene. 

8. I tillegg kommer accessoirer som minimum ett skinnbelte, evt. 3-5 slips (hvis du jobber mot f.eks. Storbritannia der slips er vanlig), og tørkle til lommen (som ikke skal ha samme mønster som slipset).

9. Også er det viktig å vise, om enn kun i mønsteret på slipset, hvilken stilpersonlighet du har. Er du kreativ bohem, som Ari Behn eller David Bowie, eller dramatisk som David Beckham eller Robbie Williams? Er du mer som Prince har du en mer romantisk og luksuriøs klesstil. Eller er Bill Clinton og Colin Powell idealet ditt? Da er du klassisk. Mange i Norge trives best i naturlig klesstil: genser, jeans, jakke og behagelige sko, som Jude Law, Bill Gates og Jamie Oliver. Eller er du mer internasjonal som Pierce Brosnan og George Clooney? Da liker du best nøytrale farger og har en velkoordinert garderobe som gjevnlig oppdateres med det du måtte ha behov for. Hvilken type mann er du?

10. Minimumgarderober:

Formell garderobe:
3 dresser, 5 skjorter, 5 slips, 1 frakk, 2-3 par sko, 1 skinnbelte

Uformell garderobe: 
2 par chinos, 2 par jeans, 8 skjorter/T-skjorter, 2 gensere, 1 jakke, 2 par sko, 1 uformelt belte

 

 
Mann